Na het tekenen van ons aanneem en koop overeenkomst als ook natuurlijk het huur contract. is in december van 2014 begonnen met de bouw.
Al snel kwamen na aanleiding van de gebrekkige documentatie, maar ook verhalen uit het nieuws vragen bij ons als kopers naar boven. Ook kregen we te maken met keuzes. wil je een 100liter warmtevat of 200 liter.
Al snel namen wij maar ook de buren contact op met de koop begeleider. Verschillende mailtjes maar ook telefoontjes. Gaf de koop begeleider aanleiding om een gezamenlijk uitleg/informatie bijeenkomst te organiseren. In een model woning verderop in de wijk.
Hieruit werd getoond, hoe de pomp bediend moest worden, hoe de pomp er uitzag. wat voor geluid de pomp maakt. Maar ook werd het energie verbruik, wat wel en niet te doen uitgelegd.
Wat ons duidelijk werd op deze avond is dat we geen ramen en deuren open moesten houden. 5 minuten was maximaal. Het verwarmen van de woning gaat automatisch. Maar wil je 1 graad omhoog kost dat minimaal 24 uur energie om dit voor elkaar te krijgen.
Ook werd uitgelegd dat 5 bewoners maximaal 10 minuten kunnen douchen zonder het warmte vat leeg te trekken. Om dat te bewerkstelligen, geen stort douche, niet badderen, thermostaat kraan laag houden.
Zoals je zou begrijpen heeft zon avond veel energie gekost. En wisten we eigenlijk nog maar de helft. Hierop heeft de leverancier van de pomp afgesproken om een uitgebreidere vraag en antwoord sessie te Organischeren.
Met alle kopers zijn we een paar maanden later bij de leverancier op kantoor. We hebben hier een presentatie gekregen over de pomp.
Er werden hierin ook vergelijkingen gemaakt tussen op een brommer naar Parijs rijden of in een sport auto. Waarbij je in een sportauto wel sneller in Parijs bent. maar je hebt wel 4x moeten tanken. Terwijl de brommer langer onderweg is. wel efficienter met de brandstof om kon gaan.
Ook werdt er nu duidelijk dat we een keuze moeten maken voor een warmte vat. 100 of 200 liter vat.
Veel kopers hebben gekozen voor het 200 liter vat. Het nadeel hiervan is dat elke woning wel een zwaardere pomp nodig heeft.
Het gebruik van de pomp zou uiteindelijk dubbel zoveel electra kosten. Waar een woning op gas 2500Kwh per jaar zou verbruiken zou een woning met warmtepomp 5000Kwh kosten. Maar gezien de de kostprijs van electra lager ligt tov gas. en electra ook efficienter gebruikt kan worden. is de pomp veel goedkoper in gebruik dan dezelfde woning op gas laten stoken. Mits we ons aan de voorwaarden zouden houden.
Daarnaast wordt overtollige zomer warmte met het systeem wat wij hebben opgeslagen in de bodem, en in de winter wordt deze warmte weer opgehaald en gebruikt om de woning met een klein beetje bij verwarmen via de compressor weer terug geven aan de woning.
Na deze sessie, zijn we wel wijzer geworden. maar gezien onze ervaringen hebben we nog steeds zoiets van we moeten zien wat er komt.
Ook hier hadden veel kopers nog steeds van we zijn blij dat we huren, we weten helemaal niet hoeveel onderhoud en reparaties het ding nodig heeft.
Onzekerheid heeft hierbij wel de overhand. We weten nog niets en dan is huren misschien wel veiliger.
Ook bij deze sessies is ons verteld dat huren beter is. Gaat hij kapot? Ja dan moeten we hem vervangen. Bij deze sessies, is niet ingegaan hoe vaak de pomp stuk gaat en hoe vaak er onderhoud gepleegd moet gaan worden. Hiermee wordt je eigenlijk toch onzeker van. Gezien de kosten van de pomp is huren een veilig gevoel.
No responses yet