Begin 2014, hebben we besloten om te gaan verhuizen. Op dat moment zaten we nog in een huur woning. En wilde toch wel graag iets kopen, we zaten in een appartement met een klein balkon. Onze eisen waren simpel, een tuin en voldoende ruimte voor gezinsuitbreiding.
In 2014 hebben wij ons ingeschreven bij een nieuwbouw project, dit project zou energie zuinige woningen realiseren. Zo worden de woningen zonder gas gebouwd en met een warmtepomp voor warmwater en als centrale verwarming.
Tijdens de impressie bij in inschrijving, was ons duidelijk gemaakt dat de warmtepomp energiezuiniger zou zijn dan op gas gestookte woningen en stadsverwarming. Ook al hadden wij op dat moment nog geen idee wat een warmtepomp was en hoe het werkte. Hebben wij ons wel ingeschreven voor het project.
Eind juni, begin juli zijn we terug gebeld door de project ontwikkelaar. Jullie zijn ingeloot voor de woning. halve augustus zouden we moeten tekenenen. Omdat we op vakantie zouden gaan is afgesproken om begin september 2014 de overeenkomsten te tekenen.
We hebben veel papieren hiervoor binnen gekregen, over de koop van de woning. Hierbij zat ook informatie in over de werking van de warmtepomp. Op het internet was weinig positieve informatie te vinden over warmtepompen. Zoals ook dit nieuws bericht In de praktijk vreet populaire warmtepomp juist energie | Trouw
Mede door deze berichten, en de kosten van een pomp c.a. 6500 euro voor een nieuwe pomp. waren we redelijk terughoudend voor deze manier van verwarmen. We hadden meer vragen dan antwoorden op dat moment.
De afspraak voor het tekenen van de koop en aanneem overeenkomst is daar. We hadden dus veel vragen over de warmtepomp. Bij de afspraak gaf de verkoop makelaar aan dat zij niet heel veel over het systeem konden vertellen.
Wat zij wel konden vertellen is dat de pomp als huur object aangeboden zou worden. Voor we het wisten lag het huur contract al voor onze neus. Deze werdt globaal doorgenomen. Op dat moment hadden we twee keuzes
We kopen de pomp, risico voor defecten en onderhoud liggen bij de koper.
We huren de pomp, risico voor defecten en het onderhoud komt voor rekening van de verhuurder.
Gezien de kosten van de pomp 6500 euro en de onzekerheid van de werking van de pomp. Zijn wij overgegaan naar het huur contract. Mocht de pomp stuk gaan krijgen we een nieuwe. Onderhoudt geen idee hoeveel we hieraan kwijt zouden zijn. Het is namelijk een “vrij nieuw” systeem.
De huur van de pomp is inclusief onderhoud en monitoring. Het huurcontract geeft ook aan dat door het huren van de warmtepomp er een ruimte voor de pomp gereserveerd is. waarop recht op opstal is gevestigd. Ook geeft het huur contract globaal aan dat de pomp volledig eigendom is van de verhuurder en de verhuurder in dit geval alle rechten heeft op de warmtepomp. Wij als huurder van de pomp moeten ons gedragen als goede buur.
Kosten van de huur zijn op moment van afsluiten 76 euro per maand, inclusief de BTW en wordt jaarlijks geïndexeerd.
De minimale duur van het contract is 25 jaar.
Afijn na het lezen van de overeenkomst zijn wij akkoord gegaan met het contract, hierop hebben we getekend voor het huur contract.
No responses yet